top of page
Ontstaan van het
Keuning Jeugd Orkest

Hoe kwamen er jeugdorkesten in Assen?
Het jeugdorkest leven in Assen ontstond door een verzoek uit onverwachte hoek.
In 1988 kwam bij het kunstencentrum ICO de vraag binnen van het warenhuis Vanderveen in Assen of leerlingen bij de levende kerststal wilden spelen.


Er waren dat cursusjaar heel veel kinderen die net met viool spelen waren begonnen. Onder leiding van viooldocente Gea van der Woude studeerden ze kerstliedjes in en traden ze op bij Vanderveen. De kinderen wilden daarna samen muziek blijven maken en het ICO startte daarom met een strijkorkest. Ook blazers wilden graag in een orkest spelen. Er kwamen steeds meer groepen van verschillend niveau en uiteindelijk waren er zelfs vier bloeiende orkesten van het ICO.

Hierna werd het Jeugd Symfonie Orkest Drenthe (JSOD) opgericht. Gevorderde leerlingen uit de hele provincie Drenthe stroomden naar dit orkest door. Ze kregen zo de kans om muzikaal verder te groeien.

Door bezuinigingen vanaf 2012 viel deze structuur weg. De vier basisorkesten verdwenen en daarmee functioneerde ook het JSOD niet meer.


Doorstart
Muziekdocenten boden vervolgens vanuit hun zelfstandige lespraktijken muzieklessen aan, maar misten het samenspel voor de leerlingen en wilden dat weer vorm geven.

Viooldocenten Gea van der Woude en Saskia Rozeveld benaderden Wytze De Vries, directeur van het ICO en voorzitter van het inmiddels slapende JSOD. De Vries reageerde positief en vanuit de reserves van het JSOD zetten beide docenten een aantal orkestprojecten op. Kinderen uit Assen en alle omliggende gemeenten stroomden weer toe om samen te spelen.

De ervaren dirigent Roeland Robert werd bij de projecten betrokken.

Als uitvloeisel van deze projecten werd een nieuw jeugd symfonie orkest geboren, dit keer niet op provinciaal, maar op regionaal niveau opererend.


Naamgeving van het orkest
Het orkest had een naam nodig. De gedachten gingen uit naar Hans Keuning, oud directeur van de Asser Muziekschool, later het ICO.

Hij heeft in zijn tijd het muziekleven in Assen een enorme boost gegeven.


Aanvankelijk was hij er niet zo happig op om zijn naam aan het orkest te geven. Met lede ogen had hij toe moeten zien hoe er bezuinigd werd op het muziekonderwijs. “Muziek en orkesten zijn heel belangrijk voor kinderen. In de loop der jaren is die traditie kapotgemaakt door een gebrek aan subsidies”, zo zei hij in het Dagblad van het Noorden.


Maar toen Keuning hoorde dat het plan van docenten kwam, gaf hij toch toestemming om het orkest naar hem te vernoemen. Voor hem was doorslaggevend dat één van de docenten als 5-jarig meisje bij hem in een jeugdorkest in Almelo had gespeeld. Dit was Gea van der Woude.

Het ontroerde Keuning dat de docenten zich inzetten voor dit doel. “Samenspelen is ontzaggelijk belangrijk. Van samenspelen ga je nog meer van muziek houden” aldus Hans Keuning.


Oprichting Keuning Jeugd Orkest
Op 18 juni 2016 vond in de Gouverneurstuin in Assen het openingsconcert van het

gloednieuwe Keuning Jeugd Orkest (KJO) plaats. Hans Keuning was hierbij aanwezig en

verrichtte zelf de feestelijke opening door middel van een slag op de trom.

Het nieuwe orkest ging van start met twee groepen, de beginners- en de gevorderdengroep,

waar respectievelijk Gea van der Woude en Saskia Rozeveld dirigent van werden.

Expert Roeland Robert werd vaste gastdirigent en adviseur van het orkest.


Huidig Keuning Jeugdorkest
Inmiddels heeft Gea van der Woude het stokje doorgegeven aan Britte Broekhuijsen, die in 2021 opgevolgd werd door Mariët Piersma.

Saskia Rozeveld staat als vanouds voor de gevorderdengroep. Roeland Robert is nog regelmatig gastdirigent.

Openingsconcert Gouverneurstuin Assen

bottom of page