top of page

Hans Peter Keuning

Het Keuning Jeugd Orkest is vernoemd naar Hans Peter Keuning, componist, dirigent en een grondlegger voor jeugdmuziek in Nederland.

Biografie

 

5 oktober 1926

Geboren in De Rijp, als vierde kind van de doopsgezinde predikant Peter Keuning en Johanna de Vries.

 

1933

Bepalende jaren voor zijn latere carriere. Hans kreeg vanaf zijn zevende pianoles en studeerde hiervoor erg ijverig. Hij gaf meerdere kerkconcerten, met onder anderen een eigen kerstcantate in 1944.

 

1945

Opleiding aan het Amsterdamse Conservatorium, studierichting schoolmuziek. Hans sloot deze opleiding af met lof! Vervolgens vestigde hij zich in Enschede als zelfstandig musicus.

 

1952

Werkzaam als pianopedagoog, dirigent, componist, organist en muziekleraar op diverse middelbare scholen. Ook begon hij met het schrijven van muziek voor jongeren en amateurs, hiermee legde hij (onbedoeld) de grondslag voor de oprichting van vele jeugdorkesten in Nederland.

 

1964

Directeur van de Asser Muziekschool (later ICO Centrum voor Kunst en Cultuur). Bij de bouw werd er in dit gebouw een zaal naar hem vernoemd (de H. P. Keuningzaal), waar nu nog steeds het Keuning Jeugd Orkest, en diverse andere orkesten gebruik van maken!

 

1979

Directeur Muziekschool Waterland in purmerend.

Ook hier kon hij meewerken aan de oprichting van een aantal jeugdorkesten. Daarnaast was hij ook dirigent van het Alkmaars Symfonie Orkest, het Toonkunstkoor in Den Helder en het Helders Kamerkoor.

 

1993

Verhuizing naar Drenthe, om te genieten van zijn pensioen.

 

18 juni 2016

Oprichting van het Keuning Jeugd Orkest in Drenthe.

Hans Keuning verricht zelf de feestelijke opening door middel van een slag op de grote trom.

 

8 november 2016

Hans Keuning overlijdt thuis in Zeijen.

logo incl keuning[20790].jpg

Hans Peter Keuning

18 juni 2016: Hans Peter Keuning verricht de openingshandeling van het Keuning Jeugd orkest

bottom of page